Hva er en hytte, hva er definisjonen? Hva koster en hytte - fritidsbolig

Av Torstein Osborg, Funksjonell AS

Hytte ved sjøen - slik mange kan se for seg en typisk norsk hytte

Hytte definisjon

Ordets opprinnelse: Fra nedertysk hütte, ‘lite/fattigslig hus’.

Hva er en hytte, hvordan defineres det. Store norske leksikon skriver dette:
Hytte er et norsk begrep som tradisjonelt har blitt brukt om en mindre bygning, særlig til fjells, ved sjøen eller ute i skog og mark, beregnet for kortvarig overnatting og med få eller ingen moderne bekvemmeligheter.

Senere har «hytte» også fått den mer utvidede betydningen fritidsbolig eller fritidshus, med høy grad av komfort, og kan derfor også omfatte store, villalignende bygninger. De største får ofte tilnavnet «hyttepalass».

Den klassiske, norske hytta var av beskjeden størrelse, ofte ikke mer enn 30–40 m2. Nybygde hytter er i 2020 i gjennomsnitt 96 m2 store, men det er ikke uvanlig med en størrelse på 120–150 m2 og mer.

Den tradisjonelle hytta lå gjerne ensomt og uveisomt beliggende. I dag ligger en typisk hytte i tilrettelagte hyttefelt med god infrastruktur og nærhet til sportsanlegg og servicetilbud. Enkelte kommuner, særlig i fjellet, har så mange hytter at de omtales som «hyttekommune».

Lykkes med byggeprosjekt og om våre elementhus

Fjellhytte den eldre generasjon husker

Kjøpe hytte eller leie hytte, hva er det billigste?

Når en tenker på hytte eller fritidsbolig tenker en på glede, fri og fred. Det vi hører er at det er en annen side også ved å ha hytte. Det er vedlikehold, kostnader, vinterstenging, reisetid, kø, og egentlig en del mer.

Moderne hytte, koselig med utsikt og peis, fra Nordpeis

Hva koster det å bygge hytte?

Vi sier at en hytte koster det samme som et hus, kravene til hytte er de samme som kravene til en bolig, om hytten ikke er så liten at den kommer under grensen for de enklere byggereglene for fritidsbolig. Les om tekniske krav TEK17.

Så da blir jo spørsmålet hva koster det å bygge et hus. Se vår artikkel om  Modulhus og elementhuspris

Om en velger moderne funkis hytte, klassisk hytte, tradisjonell hytte, eller hytter med hems er regnestykket likt, størrelse og design er naturligvis kostnadsdrivere, men i bunn og grunn er en hytte nåtildags samme som et hus. Hytte pris er i alle tilfeller grunnpris for en TEK17 byggningskropp + design + overfalter + interiør.Bygge hytte: Les om Elementhus - byggeprosessen steg for steg som vil være lik for alle typer bygg vi leverer.

Leie eller eie, hytte pris

Eie eller leie hytte, hva koster det

Som en ser av tabellen er det ingen tvil om at å leie en hytte er det rimeligste alternativet uansett og ikke minst, en slipper vedlikehold, maling, vinterstenging, vårdugnad og alt annet som en bygning trenger for å være i god stand.

Men, det å eie er nok en annen følelse, da kommer man frem til hytten og alt du har på hytten er der, på riktig sted. Du kommer inn og alt du trenger å gjøre er å ha med mat, blir ikke enklere enn det. Ingen pakking når du drar hjemmefra.

Dersom en bygger hytte bør en tilrettelegge for å kunne leie den ut, kanskje sette av en ekstra bod for å kunne låse inn egne eiendeler.

Så om en leier ut 4 uker i året kan en få noen kjærkomne inntekter.  

Se også våre 5 nyttige tips til boligprosjekt

Kontakt oss

+47 99 11 10 20

salg@funksjonell.no

Mandag-fredag 9-16

Oksval terrasse 42C, 1456 Nesoddtangen

Made with ‌

Drag and Drop Website Builder
Vi bruker kapsler for å gi bedre brukeropplevelse. Les gjerne vår personvernerklæring her

.