Modulhus og elementhus pris - hva er forskjellen?

11. juli 2021, Oppdatert 31.08.2021
Av Torstein Osborg, Funksjonell AS

Mange lurer dette: Hva koster et nytt hus, vere seg plassbygd, levert som moduler eller element?

Denne artikkelen tar for seg ulikhetene mellom prefabrikerte elementhus pris og modulhus pris i Norge. Les mer om byggeprosessen for elementhus

Innhold
• Elementhus pris, modulhus pris
• Modulhus vs. elementhus levert i Norge
• Fordeler og ulemper med element
• Fordeler og ulemper med modulhus
• Prisforskjeller på modulhus og elemen
• Oppsummering element- og modulhus 

Les mer om elementhus her.

Vi gir deg gratis veiledning for ditt elementhusprosjekt!

I dette møtet stiller vi med all vår kompetanse som byggherre og eiendomsutvikler. Møtet kan være både på nett eller hos oss, du velger.

Vil vi svare på alle spørsmål du har og vil vil nok spørre noen spørsmål også.
 
Har du tegninger eller skisser av et hus du ønsker deg, flott, vil vi gi deg våre sysnspunkter ift. produksjon og kompleksitet.

Modulhus ferdig monter, viktig del av byggeprosessen

Modulhus vs. elementhus i Norge

Den korte forklaringenpå elementhus og modulhus:

Elementhus:

Består av ferdige enkeltvegger, etasjeskilleelementer og takelementer. Disse elementene heises på plass, typisk 4-5 dager for en element-enebolig.

Modulhus:

Leveres ferdig sammensatt "boks" med lengde og bredde tilsvarende en semitrailer, flere moduler kan kobles sammen til enstørre enhet, ref bildet over som er to moduler.
Modulene leveres helt ferdige ute og inne, malte flater, parkett, bad med flis, rørleggerarbeid og elektro. Bildet over viser et modulhus som vi leverte i to deler. Les mer om hva du som utbygger må tenke på.

Modulmontering

Fordeler og ulemper med element i Norge
Den store fordelen er at huset som kommer som element tar mye mindre plass på en lastebil. Det er også en fordel at utbygger kan tilby en bedre tilvalgspakke til kundene. Dette er kostnadseffektivt. Ulempen med element, når en ser det opp mot modulhus, er at det er mer jobb på byggeplass, men total produksjonstid er veldig lik. 

Sikkerhet 
Når en bygger med elementer forsvinner en av de farligste jobbene:

"Trår feil og faller
Overingeniør Anne Sørum i Arbeidstilsynet er også bekymret. Når hun ser på ulykkesstatistikken for fallulykker i 2019 og 2020, er det to utløsende årsaker som går igjen:

– 14 av 23 alvorlige fallulykker skjedde fordi arbeidstaker tråkket i usikret utsparing/ sjakt eller tråkket på underlag som brast, skriver Sørum til Byggmesteren."

Element til modulhus under produksjon


Fordeler og ulemper med modulhus i Norge
Fordelen med modulhus i Norge er at det går raskt å montere på byggeplass, og en kan på kort tid ferdigstiller det og kunden kan ta over. Utbyggers tid på byggeplass er kortere, men det er likevel en prosjekterings og produksjonstid i fabrikk, så tiden prosjektet tar går ikke så mye ned.

Ulempe med modulhus er at kunden må lage en veldig detaljert spesifikasjon, absolutt alt må være planlagt på papir, dette er en kostbar og tidskrevende prosess, den kan også lett ha mangler og avvik som må gjennomgås.
Som kjøper av modulhus må en også regne med å betale store deler av prisen tidlig i prosessen da fabrikken vil ha forhåndsbetalt når de starter innkjøp til produksjon.
Prisen på et modulhus er også mer markedstilpasset, dvs. at leverandører justerer noe opp ift. geografisk prisområde.

Pris på modulhus og elementhus, hva er forskjellen


En stor kostnadsforskjell er at en må ha dobbelt så mange semitrailere med modulhus ift. hus i element, så prisen på transport av et modulhus til Norge så prisen på transport vil være dobbel, om ikke enda mer, som for et hus i elementer. Dette er fordi en modul har mye tomt volum (luft) som også skal transporteres. I mange tilfeller må en også bruke følgebil, og en kan også komme i situasjon der mann må ha politieskorte, dette øker prisen ytterligere.
Forskuddsbetalingen for modulhus kan være så mye som 70%, dette vil belaste byggelånet tidlig i prosessen, og byggelån har per i dag en rente på ca. 5.5%. En må også regne med at leverandører av modulhus priser inn kostnaden på bankgaranti for forskuddsbetalingen, det blir lett store summer. Forskuddsbetaling på et element kan være så lite som 20%, dette fordi produksjonen er så mye raskere enn for modulhus.

Lønner det seg å bygge hus med elementer?

Dette kan svares på når en ser på prosjektet, vi vil vuredere flere faktorer:

Tid: Å bygge et elementhus sparer veldig mye tid på byggeplassen. Ett hus kan være klart til innvendige arbeider så raskt som 10 dager etter monteringen starter. Dette er viktig for en eiendomsutvikler.

Jo flere jo bedre: Identiske hus som produseres fortløpende gir store besparelser. Alle tekniske tegninger og annet teknisk grunnlag fordeles på flere hus. Også produksjon i fabrikk og på byggeplass går raskere, snekkerne lærer seg prosjektet og jobber mer effektivt fra og med hus 2.

Montering: For å få en god situasjon er det å kunne ta inn to og to lastebiler og losse de gi god effekt. Kranen jobber optimalt, og det er elementer tilgjengelig for å ha god monteringstakt. Er tomten vanskelig å komme til må en sammen se på hva som kan forenkle leveransen, vår erfaring er at dette løser seg uten at kostnad stiger i været.

Husmodell: Stort sett alle hus lar seg bygge med elementer. Det er en missforståelse at komliserte boliger med mange detaljer er vanskelige å bygge med elementer. Hovedforskjellen er at noen detaljer må monteres på byggeplass og ikke i fabrikk, men det gjør det ikke vanskeligere, det kan ta noe mer tid. Selv om det monteres på byggeplass er alt som skal monteres ferdig og merket slik at det i praksis er bare å montere detaljene. 

Elementhus pris

Dagens situasjon er prisene har steget mye pga. corona og stor etterspørsel. Pris på konstruksjonsvirke har økt fra € 220 pr kubbik til € 516 pr kubbik, over 100%

Å gi pris uten å se tegninger er i praksis ikke mulig. For å forenkle spørsmålet så kan vi si at et lite hus med to etasjer på BRA 100 kvm vil koste fra 7000 kr / kvm til 9000 kr pr kvm. Altså fra kr 700.000 til 900.000 levert byggeplass inklusive montering (uten mva).

Grunnen til at det er et sprang er at selv et enkelt hus kan ha utfordringer ift konstruksjon, bæring og vindlast, så å gi pris før våre ingeniører har gjort en vurdering er ikke mulig. Et enkelt hus kan se enkelt ut, men vi har erfart at selv de enkleste arkitekttegnede hus kan ha utfordringer med bæring og laster.

Ett annet moment er antall vinduer, dører og størrelse på de, dette kan påvirke prisen, både på vinde men også ift laster.

Modulhus pris

For modulhus har vi ikke en kalkyle for pris da det er så mye mer som skal med, og mange valg som kunden vanligvis ønsker å gjøre gjøre.

Prisen på selve reisverk, gulv, vegger og tak er ikke ulikt elemenhus. Men innvendige overflater, parkett, vegger, himling m.m. påvirker prisen mye. Elektro og rørarbeider er også vanskelig å gi pris på. Til slutt kommer kjøkken og bad, som kan variere veldig ift. kundensønsker. Vindus- og dørtyper kan også gi stor forskjell, PVC vinduer eller trevinduer med utvedig aluminium.

Enda en post er at et modulhus er mye luft, og hver modul må ha egen lastebil. Et elementhus fraktes mye mer effektivt.

Ta kontakt så gir vi pris på moduler.

Modulhusproduksjon

Kontakt oss

+47 99 11 10 20

salg@funksjonell.no

Mandag-fredag 9-16

Oksval terrasse 42C, 1456 Nesoddtangen

Designed with Mobirise ‌

Free Website Maker
Vi bruker kapsler for å gi bedre brukeropplevelse. Les gjerne vår personvernerklæring her

.